Баници и Банички

Тиквеник с мед

Необходими продукти:

1 кг тиква (може и малко повече) – за предпочитане сладък сорт

6 с. л. кафява захар (за по-сладък тиквеник)

2 с. л. канела

1 к. л. сол

150 гр. масло (може да се замести с олио)

150 -200 гр. орехи

пчелен мед

500 гр. фини кори за баници

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Тиквата се настъргва, но не прекалено фино. Настърганата тиква се посолява, разбърква и се оставя за 10 минутки да отдели малко от водата си. След това внимателно се изтисква с ръка, за да се освободим от излишната вода и да имаме хрупкав, а не подгизнал тиквеник. Към изтисканата тиква се добавят 6 суп. лъжици захар (ако ви се струват много и не обичате много сладък тиквеник, може да намалите количеството) и канелата и се разбърква добре. Това е плънката за тиквеника. Маслото се разтопява, а орехите се натрошават.

Започваме с реденето на тиквеника. Вземаме един лист от корите и го намасляваме по цялата повърхност. Върху него поставяме втори лист. Винаги използваме по 2 листа, за да придобие вида на щрудел. По цялото протежение на късата страна на листа поставяме от плънката. След това поръсваме с помощта на лъжица от меда и отгоре поръсваме с орехите. Завиваме листите на руло. В намазнена тава подреждаме рулата едно до друго, а не в кръг. Отгоре ги намазваме с масло и поръсваме със захар.

Фурната се загрява предварително на 200оС. Когато вкараме тавата да се пече намаляваме на 180оС. Когато цветът на корите започне да става леко оранжев намаляваме на 150оС и печем до готовност. Изквараме тиквеника, изчакваме да изстине и после го нарязваме на парчета и отгоре го поръсваме с пудра захар.

Успех и да ви е сладко!

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *