Закуски - милинки, кифли, кроасани, палачинки Кексове Сладки

Козунак на конци

Необходими продукти за 2 бр козунак:

20 гр. прясна мая (1/2 пакетче)

3 яйца – размер „М“ (на стайна температура)

1 яйце за намазване отгоре

150 мл. прясно мляко (хладко)

170 гр. захар

550 гр. брашно (2-3 пъти пресято)

50 гр. краве масло

40 мл олио

1 ванилия

настъргана кора от лимон

локум (по желание)

халва (по желание)

стафиди предварително накиснати във вода и есенция ром (по желание)

филирани бадеми (по желание)

Начин на приготвяне:

Активиране на маята

Маята + 1 с. л захар, половината от прясното мляко и малко от брашното се разбъркват. Трябва да се получи гъсто тесто като за кекс. Оставяме сместа за около 30 минути до активиране на маята.

Бъркане с миксер

Яйцата и захарта се разбъркват добре с миксер. Добавяме маята, останалото прясно мляко, лимоновата кора, ванилията, маслото и олиото и накрая брашното. Преди да добавите брашното сменете бъркалките на миксера с тези за тесто. Омесваме тестото. Ако сте решили да слагате стафиди, те се добавят след омесване на тестото. Когато тестото е готово, намазваме си ръцете добре с олио и започваме да месим тестото. Внимание: Не го блъскайте в плота! Тестото иска нежност. Започваме да го разтягаме на франзела и да го сгъваме навътре от двата края. И така поне 10 пъти! Ако лепне си мажим ръцете с олио. Готовото тесто местим в намазнен съд, мажим го с олио отгоре и оставаме за 3 часа да втасва на топло.

Следва оформяне на козунаците:

Режем тестото на две равни части. От всяка правим 2 бр. топчета и разточваме на фитили.

Ако се добавя локум, то той се добавя преди да направим фитилите! Разточваме топче на страни на правоъгълник, добавяме парченца локум и сгъваме от двете широки страни и тогава правим фитили

Съвет за по-лесно оформяне на фитилите: 1 топче го разточваме като на кора за пица. Режем го през средата на 2 и всяко парче го навиваме на руло.

От двата фитила, които сме направили плетем плитките.

Препоръчително е използването на малки правоъгълни тави, тъй като по този начин козунаците не се разстилат на страни, а стават с хубава форма!

Оплетените козунаци поставяме във формите, заедно с хартия за печене и оставяме за 30 минути да втасат. Когато втасат ги намазваме добре с яйце и наръсваме обилно със захар и филираните бадеми. Печем на 150-160оС с вентилатор на предварително загрята фурна около 35-40 минути. Поставят се на най-долната шина на фурната. Готовите козунаци местим върху решетка, за да не се спарят върху хартията.

Успех и да ви е сладко!

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *