Торти

Блат за торта (пандишпанов)

Има много различни варианти за блатове за торти, но разбира се резултата не винаги е това, което ни се иска. Ще ви споделя рецептата за блат, която ползвам от години и никога не съм останала разочарована. Разбире се важно е да спазвате стъпките.

Необходими продукти за блат с размер 26 см. (Излизат 3 бр. след изпичане и разрязване)

6 белтъка

6 жълтъка

200 гр. захар

200 гр. брашно

1 ч.л. бакпулвер

щипка сол

2-3 ванилии

Начин на приготвяне:

Приготвяме си формата, в която ще печем. Аз изполвам винаги ринг за печене, като отдолу му поставям хартия за печене, добре овита около ринга. Препоръчвам използването на тава с дупки отдолу.

Започваме с белтъците: Белтъците заедно с щипката сол разбиваме добре на сняг в добре подсушена купа. Аз използвам планетарен миксер, но разбира се и обикновен върши чудесна работа.

Отделно разбиваме жълтъците със захарта докато се получи почти бял крем. С обикновен миксер този процес е по-дълъг. След като е готов крема от жълтъци прибавяме белтъците и разбъркваме добре, докато се получи еднородна смес. Оставяме миксера на страна и започваме да добавяме ванилията и брашното, заедно с бакпулвера. Внимание! Не добавяйте брашното наведнъж, а лъжица по лъжица и разбърквайте с ръчна бъркалка, като загребвате отдолу нагоре и бъркате само в една посока. След кате сме добавили всичкото брашно изсипваме сместа в ринга и слагаме да се пече в предварително загрята фурна на 170оС без вентилатор. Не се слага мазнина на ринга.

Блата печете около 40 мин.

Същата смес може да се използва и с 22 см ринг. (Излизат 4 бр. блатове, ако са по-тънко нарязани). Аз съветвам да режете блатовете по-тънко, така тортата става по-вкусна и по-красива!

А ако искате блата да е какаов, вместо 200 гр. брашно слагате 170 гр. и добавяте 30 гр. какао за печене.

Пожелавам ви успех!

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *